L’estudiant de dansa a l’Institut del Teatre
La vida d’un ballarí o ballarina s’inicia als 4 anys, amb les classes d’iniciació a la dansa i el moviment. Mica en mica va creixent i avançant tant en el seu nivell tècnic com físic i psicològic, fins que arriba el dia en que ja es pot preparar per fer el salt i realitzar les proves per entrar a l’Institut del Teatre (IT). L’edat mínima per accedir a aquestes proves és quan el ballarí o ballarina està acabant 6è de primària.
Aquestes proves, que són específiques en funció de la modalitat a la que vol accedir (dansa clàssica, dansa contemporània o dansa espanyola), consten de 3 parts:
– Classe específica de la modalitat escollida, dirigida per un professor especialista del mateix IT.
– Classe de dansa creativa o introducció a la dansa contemporània (sigui quina sigui la modalitat escollida)
– Avaluació musical, avaluada dins la mateixa prova de dansa creativa.
Un cop acabada aquesta part, hi ha una última avaluació física per part del metge del mateix Institut del Teatre, el qual et mira el pont del peu, la curvatura de l’esquena o la obertura de caderes, entre altres.
Un cop la ballarina o ballarí passen aquesta selecció, aquests són aptes per entrar a l’IT, que s’inicia al primer curs de la ESO. Comencen 6 anys de sacrifici i molt i molt d’esforç.
El dia a dia és força atrafegat. Les classes arranquen a les 9 del matí al barri del Poble Sec de Barcelona, que és on està ubicat l’Institut del Teatre. Per tant, si el ballarí o ballarina és de Granollers ha d’agafar el tren cap a les 7.45 del matí. Un cop allà, al matí es fan les classes acadèmiques seguint la Educació Secundaria Obligatòria, però amb l’excepcionalitat que només es fan les classes obligatòries (català, castellà, anglès, matemàtiques, etc). Són 4h de classe lectiva cada dia. A les 13.30h es dona un espai per dinar, ja sigui al mateix menjador de l’IT o fora a l’atri si fa sol. A les 15h comencen les classes específiques de la dansa escollida. A les 14.15h les i els alumnes de dansa clàssica ja van cap als vestuaris per tal de preparar-se per a les classes de la tarda (monyo i uniforme tot impecable!). Durant la tarda es feien 4.30h de classe, les quals eren la majoria de caire pràctic, fins a quart curs no n’hi ha alguna teòrica com per exemple anatomia. Entre les principals classes podem trobar-hi improvització, tècnica de puntes, repertòria o pas de deux. A les 20h del vespre acaben les classes i l’objectiu passa a ser arribar al proper tren per, amb una mica de sort, arribar a dos quarts de 10 a Granollers, sopar i estudiar i fer els deures de les classes de cada matí, o practicar alguna activitat de les classes de la tarda.
Com ja veieu, un dia molt intens que es repetirà durant 6 anys per tal d’aconseguir el Grau Professional de Dansa Clàssica. Aquest dona via a dues possibles sortides: donar classes de dansa a petits i petites ballarines fins a adultes o bé realitzar proves per tal d’entrar a diferents companyies de dansa, ja siguin nacionals o internacionals.